De Ketterse Kathedraal


Celestijnse belofte: Een kwestie van energie

VKblog van zondag 17 oktober 2010 door Wim Duzijn


"Mensen zullen uiteindelijk inzien dat het Universum uit één groot dynamisch energieveld bestaat, energie die ons in stand houdt en aan al onze verwachtingen kan voldoen.
Maar we zouden NU moeten inzien, dat veel mensen zich (onbewust) hebben losgekoppeld van die grote energie Bron. Dat zij zich hebben afgesneden en daarom gevoelens van angst en onveiligheid ervaren.
Daarom hebben vele mensen persoonlijke energieproblemen. Het niet noodzakelijke tekort schept de (veelal onbewuste) concurrentie die aan alle menselijke conflicten ten grondslag ligt. Dat is de strijd om de macht...."

Celestijnse Belofte - Vierde Inzicht


James Redfield:
De Celestijnse Belofte

Eind jaren 90 vorige eeuw publiceerde de Amerikaanse auteur James Redfield zijn roman 'De Celestijnse belofte', een boek waarin een New Age achtige filosofie (in de vorm van een reeks 'Inzichten') wordt ingebouwd binnen een avonturenverhaal dat met de realiteit van het alledaagse leven weinig te maken heeft, zodat canonisering of heiligverklaring van het boek tamelijk onzinnig is.
Wie het boek als bijbel gaat hanteren zal een bijbelse werkelijkheid scheppen waarin schriftgeleerden elkaar met zinloze stellingen om de oren gaan slaan, waar toch de kern van de filosofie bestaat uit de harde stelling dat het leven van de onbewuste mensheid een domme, ordinaire machtstrijd is, het verlangen een chronisch energietekort ongedaan te maken via het kleineren, ontmoedigen en bestelen van zwakkere mensen. "Hoe harder je een ander vernedert en kapot slaat, hoe beter en energierijker je jezelf voelt..."
Een negatieve keuze dus waar volgens Redfield alleen via het vrijmaken van gekleineerde positieve anderen - mensen die ons kunnen leren dat er voor iedereen meer dan genoeg is - een einde kan worden gemaakt. Het energieprobleem wordt in het boek gekoppeld aan wat genoemd wordt 'Het Vierde Inzicht'.

Hieronder wat info die op het web aangetroffen werd:

James Redfield - Celestijnse belofte

Er bestaat een 'subtiele energie', alleen door helderzienden waar te nemen, die planten laat groeien, die de drager is van emoties en de basis van alle materie. Elk emotioneel conflict is in wezen een strijd om deze 'energie', want mensen proberen dit voortdurend van elkaar af te pikken. Dat is dom, want als je deze 'energie' eenmaal kunt waarnemen, zie je ook dat deze volop overal aanwezig is en dat je door jezelf ervoor open te stellen deze gewoon kunt binnen laten stromen. (Sekspis juni 1996 http://skepsis.nl/new-age/)

Een Kwestie Van Energie

Een kwestie van energie: We ervaren nu dat we niet in een materieel universum leven, maar in een universum van dynamische energie. Al wat bestaat is een gewijd energieveld dat we kunnen voelen en intuïtief kunnen waarnemen.
De strijd om de macht: Maar al te vaak sluiten mensen zich af van de hogere bron van deze energie en voelen zich daardoor zwak en onzeker. Om energie te ver­werven zijn we geneigd anderen te manipuleren of hen te dwingen ons aandacht en dus energie te geven. Wanneer wij anderen op die manier succesvol overheersen, voelen wij ons sterker, maar zij blijven ver­zwakt achter en vechten vaak terug.
De boodschap van de mystici: Onzekerheid en geweld komen ten einde wanneer we een intieme verbinding ervaren met de goddelijke energie in ons binnenste, een verbinding die door mystici uit alle tradities genoemd wordt. (Gevonden op een wanadoo blog, inmiddels verwijderd)

Vierde inzicht: Strijd om energie

Een mens is een energetisch wezen. Energie kan fluctueren. De mens kan fluctueren. Als je in balans bent dan merk je dat. Je voelt je goed, fijn, prettig. Niet overdreven uitbundig en niet depressief. Je staat met beide benen op de grond en je voelt de grond ook, je bent helemaal in balans.

Enkele voorbeelden:
Stel dat je de hele middag bezig bent geweest in huis. Met mooie muziek op de achtergrond heb je het huis gestoft, gedweild en gepoetst. Als je klaar bent kijk je voldaan rond, je voelt je goed, je bent helemaal in balans. Dan komt je huisgenoot van werk binnen, deze loopt rond, en zegt geïrriteerd tegen je “Je had wel even mogen afwassen joh..!” Het ene moment was je in balans, het volgende moment niet meer.
Je staat voor de kassa in een winkel. Achter je staat een lange rij en je kan je portemonnee niet vinden. Je zoekt en je zoekt en je weet dat-ie ergens is, maar waar. Dan zegt iemand achter je “zeg kut, schiet eens op..!”
Een mens is elke dag meerdere keren uit balans. Is dat gedurende een langere periode dan ben je in een permanente staat van onbalans. Dit, in onbalans zijn, levert een bepaalde gemoedstoestand op. Binnen deze gemoedstoestand willen we energie ontvangen. Deze energie hebben we nodig om terug te keren naar de staat van balans. (Bron: Reiki-Lotus Website, nu: https://www.ivarmol.nl/)

Vierde inzicht: Machtsstrijd.

We zouden NU moeten inzien, dat vele mensen zich hebben losgekoppeld van de grote energie Bron. Dat zij zich gewild of ongewild hebben afgesneden en zich daarom angstig en onveilig voelen. Daarom hebben vele mensen persoonlijke energie problemen. Door onbewuste concurrentie die aan alle menselijke conflicten ter wereld te gronde ligt. Dat is de strijd om de macht. Het is geen eerlijke concurrentie. Waarom manipuleren of beheersen?

Als mensen "denken" succes te hebben, is dit dan een zogenaamde psychische energie opkikker, ten kóste van een ander?
Psychische agressie wordt van de ene generatie op de andere generatie overgedragen. Ze"denken" energie van een ander nodig té hebben. Ze "denken" dat ze misschien die energie krijgen door ruzie te maken. Of door een te groot IK (EGO) in de wereld te zetten.
Ze denken dat ze dan energie weg kunnen zuigen uit die persoon die zij beheersen of domineren.
Als we dit kunnen begrijpen weten we ook, dat de Universele Energie Bron aanwezig is voor iedereen, alleen weten de zuigers en de uitgezogenen niet meer hoe zij de band met de oerbron kunnen herstellen.
Deze kracht is er altijd geweest maar die kracht hebben ze doodgezwegen of ontkend... Door respect en eerlijkheid voor elkaar, verspreiden we de juiste energie . Dan hoeven we niets meer te stelen en leren we weer op eigen energie te vertrouwen.
Energie zouden we ook beter kunnen verdelen door te kiezen voor eerlijke concurrentie. ...
Laat iedereen in zijn eigen waarde. ... We hebben geen energie van een ander nodig, iedereen kan zelf voor zijn eigen energiebron zorgen. Door zich te realiseren dat wijzelf innerlijke kracht hebben. ( Bron: Spiritual Wisdom - http://www.spiritualwisdom.nl/)

reacties

bert 17-10-2010 13:38
Destijds gelezen, en inderdaad een heel wijs boek, ook het vervolg (tiende inzicht) niet vergeten ...

Wim Duzijn 17-10-2010 13:47
In een tijd waarin mensen elkaar blindelings met gif en venijn achtervolgen (woordenstrijd is geen rationeel proces meer) nog altijd zeer actueel!

smokey 17-10-2010 14:01
Twee decennia geleden las ik de Celesijnse Belofte en het vervolg. Op dat moment raakte het me, ik was ontvankelijk. De boeken staan in de kast maar de gedachte was weggeëbd. Ik geloof wat de Celestijnse beschrijft en misschien is het in m`n onderbewuste sterker aanwezig dan ik zou vermoeden. Oefening baart kunst. Waarschijnlijk heb ik, gepreoccupeerd door andere dingen, te weinig geoefend. Het wordt tijd deze draad weer op te pakken. Bedankt Wim Duzijn.

rudolfhendriques1 17-10-2010 17:05
Hey Wim, We zijn langzaam maar zeker aan het ontwaken in een nieuwe realiteit. Een realiteit die er altijd al was, maar die we nooit herkent hebben.

Wim Duzijn 18-10-2010 10:13
Nederland is tientallen jaren lang een vreemd lomp landje geweest. Vooral 'links' hield die lompe toestand van niet bewust het leven willen ervaren in stand. Wel veel 'grote namen' aanbidden en een duur ogend soort elitecultuur in het leven roepen - maar de diepte ingaan - ho maar...
Wat dat betreft vind ik het een positief teken dat ons land een 'liberale premier' heeft. Omdat liberalisme (hetgeen niet hetzelfde is als kapitalisme) niet het oppervlakkigheid scheppende collectief of de terreur van de moraal claimende partij-elite, maar het naar persoonlijke ontwikkeling verlangende individu op de eerste plaats zet. Een eerste vereiste voor zoiets als 'persoonlijke bewustwording', een proces dat niet in dienst staat van welke bobocultuur dan ook.

Pilgrimheart 21-10-2010 10:33
Wim, jij een immoralist? Jouw Blog is een kathedraal van het moralisme! Verder vind ik de interpretatie van je horoscoop echt niet goed - kun je beter door iemand anders laten doen. MIj bijvoorbeeld...

Wim Duzijn 22-10-2010 01:06
Opschepperij daar heb ik niks aan PELGRIM.Als je mijn blogjes goed gelezen had dan zou je weten dat ik immoralisme niet gelijk stel aan AMORALISME. Een amoralist heeft geen moraal. Een immoralist verwerpt de als vals ervaren moraal, zoals anarchisten de als vals ervaren autoriteit afwijzen. Valse moraal wordt altijd aangehangen door collectivisten die niet de juiste persoon op de juiste plaats zetten, maar de valse persoon op de onjuiste plaats.
Moraal en autoriteit horen bij uitstek bij het teken STEENBOK en de planeet SATURNUS. Wanneer je mijn horoscoop bekijkt kun je ontdekken dat ik een SATURNAAL tiep ben - iemand die zichzelf NIET zou zijn wanneer hij voor oppervlakkige vormen van amoralisme ging kiezen.

Pilgrimheart 23-10-2010 16:48
@Wim: Dank voor je uitleg! En het was niet louter opschepperij hoor, eerder een suggestie. Ik zal tzt laten zien hoe goed ik ben.

Wim Duzijn 24-10-2010 12:27
Geen woorden maar daden, dus....Prima. Ik hou van mensen die het beste in zichzelf naar boven willen halen!