Element en wezen van de dierenriemtekens


 • Mensen lijken op elkaar, maar lijken op elkaar betekent niet dat ze gelijk zijn. Nuances ontdekken, bekijken waar prioriteiten liggen, hoofdkenmerken aangeven, dat is de taak van de astroloog. Een hulpmiddel daarbij is het schetsen van een karakterbeeld aan de hand van typeringen die reeds in de vroegste oudheid werden gehanteerd: de kwaliteiten van de dierenriem (hoofd, vast en beweeglijk) en de vier elementen (vuur, lucht, aarde en water).
 • Kwaliteiten.

  De tekens van de dierenriem kunnen in groepen van vier tekens worden verdeeld op grond van drie kwaliteiten of hoedanigheden: hoofd, vast en beweeglijk. Elke kwaliteit wordt een viervoudigheid of kruis genoemd, omdat zij vier gelijksoortige tekens omvat die in de horoscoop hoeken van 90 graden met elkaar maken.

  Het hoofdkruis omvat de tekens: Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok.
  Het vaste kruis omvat de tekens: Stier, Leeuw, Schorpioen en Waterman.
  Het beweeglijke kruis omvat de tekens: Tweeling, Maagd, Boogschutter en Vis.

 • Elementen.

  De tekens van de dierenriem kunnen in vier groepen van drie tekens worden verdeeld op grond van de vier elementen: vuur, aarde, lucht en water. Elk element wordt een drievuldigheid genoemd, omdat het drie gelijksoortige tekens omvat, die in de horoscoop 120 graden van elkaar af liggen. Volgens de oud-Griekse filosofie was alles wat bestond opgebouwd uit deze elementen. Aan deze opvatting werd een psychologische typologie van vier temperamenten verbonden. De op de antroposofie gebaseerde Vrije Scholen werken met deze temperamenten. Ook de psychologie van Carl Gustav Jung is op deze indeling gebaseerd.

  Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter.
  Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok.
  Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman.
  Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vis.

New Age Astrologie